Hoşgeldin insan!

Bu blog yüksek topuklu kadınların topuklarından taviz vermeden her konuya ilgi duyabileceklerini ve özgürce yaşayabileceklerini göstermeye meyil etmektedir. En azından başlangıç olarak kendi eğlencem için ve sevdiğim/sevmediğim hakkında düşündüklerimi vs. aktarmaya yönelik açılmış bir blogdur. Yine de birilerini, bir şeyleri etkilerse ne mutlu...

24 Nisan 2010 Cumartesi

Julie And Julia

   Özellikle yemek aşığı bir insansanız; ki bundan kastım yemek yemek değil sadece aynı zamanda da yapmak ve belki daha çok da yapmak, bu filme kesinlikle bayılırsınız. Daha geçen gün izledim ve belki milyon kere bölündü ama büyüsüne kapılmamamı sağlayamadı yine de bu bölünmeler. Meryl Streep ve Amy Adams başrollerinde ve film iki gerçek hikaye üzerine kurulu. Film 1960'lı yıllarda Amerika'nın yeme alışkanlıklarını derinden etkileyen Julia Child ile ona yıllarca hayranlık besleyip örnek alan ve en sonunda yazarlık hakkını blog açarak kullanmaya karar veren Julie Powell'ın gerçek hikayelerini anlatıyor. Hayatlarının nasıl kesiştiği, cesaret ve tutkuyla nelerin başarılabileceğini v.s.



   Meryl Streep'in filmdeki başarısı oscarlarına rağmen şaşırtmaya devam ediyor aslında. Filmi izlediğim sürece "Aman Tanrım! Aman Tanrım!" diyerek izlediğim oyunculuğu tek kelimeyle filmdeki yemek tarifleri kadar "enfes"ti. Kim bilir kaç çekim hatası, sahne tekrarı olmuştur, her neyse... Çekim süresi boyunca o sesi çıkardı ve o şekilde yürüdü ve o tavırlar... Eğer Julia Child'ı hiç tanımıyorsanız, mutlaka bir ara videosunu falan izleyin ve Meryl Streep'le kıyaslayın! Arada kaç fark bulabilirsiniz merak ediyorum =)

  Amy Adams'ın oyunculuğu için aslında fazla bir şey söyleyemem. Belki de Meryl Streep'in gölgesinde kalmıştır oyunculuğu ama içinde bulunduğu duyguyu yansıtmayı başardığı kesin. O cinnet geçirirken siz de kendinizi dışarda hissetmiyorsunuz. Ki bu zaten bir oyuncunun vermesi gereken bir şey.

  Yemeği ya da oyunculuğu bir yana bırakırsak, film birçok duygu veriyor, birçok konuya ilişiyor. Sadece yemekler değil tabi ki konusu. İnsan var sonuçta filmde. Amaçlar, ikili ilişkiler, hayattan beklentiler, tutkular(birine ve/veya bir şeye), arkadaşlık v.s. her şey var yani. Bir insanın kendi içinde yaşadığı çelişkiler, hayata karşı duruşları... Etkilenmemek elde değil, gerçek oldukları da düşünülürse...

 Filmde birçok yemek tarifi bulacaksınız, tüyolarla birlikte. Eğer ilk paragrafta da belirttiğim gibi biriyseniz eminim ki filmi izlerken "hmm aslında denenebilir" ya da "aaa evet, ben de tam olarak bunu yapıyorum" ya da "işte!eksik olan da buydu yemeğimde" demekten kendinizi alamamışsınızdır izlediyseniz ve izlemediyseniz bu cümleleri kuracağınızdan çok eminim. Ve ilk yazımı bu film ve konu üzerine yapmaktan dolayı çok mutluyum, özellikle de birkaç saat önce uydurarak arkadaşlarıma yaptığım ve onların da bayılarak yediği yemekten sonra =))

Hiç yorum yok: